середа, 27 липня 2022 р.

 Норма появи звуків у мовленні

 Дуже часто  звертаються батьки з різноманітними запитаннями. Наводимо приклад: "Нам потрібен логопед, дитині 4 роки, вона не вимовляє звуки: «р, л». Пропонуємо для початку розібратися, в якому віці, які звуки повинні бути сформовані у дитини. Щоб не турбуватися про відвідування логопеда завчасно, або, навпаки, не запустити цей момент і не прийти занадто пізно.

B середньому звуковимова у дитини має бути повністю сформована до 6 років. Найперші свої звуки малюк здатний вимовляти ще на етапі гуління в півтора-два місяці. В основному це голосні звуки. І навіть щось схоже на "агу", "аги" і т. д. Після етапу гуління настає етап белькотіння (з 5–6 місяців). У період лепету виникають перші ланцюжки складів: ма-ма-ма, бу-бу-бу, па-па-па і т. д. Починаючи з 10 місяців, малюк вже може почати наслідувати вимову дорослих. На цьому етапі можуть навіть з'явитися перші слова. Тому свої перші звуки маля вимовляє ще у віці до року. Звуки мови засвоює дитина за принципом від легкого до більш складного.

Таблиця засвоєння дітьми звуків мови:

1– 2 роки - А, О, Е, М, П, Б; 

2–3 роки – І, И, У, В, Ф, Г, К, Х, Н, Й; 

3-4 роки – С; 3 – Ц; 

4–5 років – Ш, Ж, Ч, Щ; 

6 років – Л, Р. 

До трьох років пом'якшення приголосних звуків є віковою нормою. Заміна звуків на більш легкі за артикуляцією також є нормою! Наприклад, якщо дитина в 2– 3 роки замість «машина» вимовляє "масина" т. д. Найчастіше основні проблеми починаються зі свистячих звуків, так як для їх вимови потрібна більш складна і диференційована робота органів артикуляції.


Інтернет ресурс: http://turiysk.irc.org.ua/news/18-00-20-14-12-2020/

Немає коментарів:

Дописати коментар

 АВТОМАТИЗАЦІЯ ЗВУКА [Л] УКРАЇНСЬКОЮ. ЗАГУБЛЕНЕ КОШЕНЯ Інтернет ресурс: https://www.youtube.com/watch?v=595-uAnD1LE